IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата сага около тютюна: държавата срещу частната собственост

Мерките, които се обмислят за подкрепа на сектора са необмислени и неефективни, казва в свой анализ Кузман Илиев

11:11 | 30.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кузман Илиев, Снимка: Личен архив</p>

Кузман Илиев, Снимка: Личен архив

Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 10 години
Авторът е прав в няки отношения. Но не за всичко.Проблема с тютюнопроизводителите е, че пазарът за стоката им е ограничен - няколко изкупвача. Което предразполага към картелиране и непазарно определяне на цените.Другия проблем е с производителите - те нямат много възможности какво да произвеждат и имат знания основно за тази култура. Тоест за тях е важно да продадат продукцията си. Нямат алтернативна продукция, нямат друг бизнес с който да се изхранват и са принудени да приемат офертите на изкупвачите колкото и да са ниски.Колкото до минималната работна заплата - тя е начин да се осигури, че работниците ще получават някакво минимално заплащане според труда и времето си. Не може да предложиш 100 лева за 8 часов работен ден, колкото и неквалифициран да ти е работника. Защото с тази заплата той не може нито да живее, нито да работи другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Статията е изпъстрена с противоречиви тези и приложени примери.Има много точно анализирани казуси, както и такива, изкривени, буквално обяснени по учебник. Видно е има потенциал в анализатора. Но тук се е поотплеснал малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Sakamano
преди 10 години
Поздравления за добрата статия. Дано повече хора я прочетат и разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Никаква икономическа сага няма.Сагата е мафиотско-монополна защото с бюджетни средства се осигурява забогатяването на престъпника Доган.Има ли друга държава по целия широк свят, която да субсидира тютюнопроизводство и защо няма?А защо България го субсидира и какви са икономическите ползи от това?От ЕС много отдавна ни показаха накъде да завият хората в кърджалииско - програма с включено безвъзмездно финансиране за преминаването към отглеждане на специални сортове студоустойчиви маслини, пригодени за нашия климатичен район.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
krasssen
преди 10 години
Да бе да, уроците по пазарна икономика в неофеодална държава като нашата са бля-бля.Принципа е да изкупим тютюна без пари и да трупнем милиончетата в комбинация с картели и партии на известни хидроинжени открили че водата е мокра за хонорар от милион и кусур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още